ha csak zenélni szeretnél...

Forgács Promotion

Forgács Promotion

ISN’T – ITT A HARMADIK EP

2022. július 31. - ForgácsPR

img_5754_bw.jpg

A múlt vasárnap debütált a limburgi székhelyű Isn’t zenekar második klipje, ami már a banda harmadik EP-jét vezette fel. Nagy öröm, hogy a videó alapján több nemzetközi rádió is megkereste Őket.

A korábban projektként működő csapat felállása idén vált koncertképessé, így hamarosan élőben is megmutathatják az erős hangulati töltettel bíró doom és death hatásokat keverő dalaikat. A banda harmadik anyaga, a Leave Our World mától elérhető a stream szolgáltatók kínálatában.

Fémforgács a Fáklya Rádióban

Májusban volt egy éve, hogy elindult a Fémforgács c. műsorom a Fáklya Rádióban. 

A kezdeti szárnypróbálgatásoktól eljutottunk oda, hogy rendszeresen érkeznek vendégek a rock/metal undergroundból, akikkel beszélgetünk az általuk preferált dalokról és különböző kapcsolódó témákról. 

Természetesen lesznek még olyan adások is, mint kezdetben, amikor is az aktuális felhozatalból csemegézünk, koncerteket ajánlunk, visszatekintünk a színtér hőskorába, megidézzük a klasszikusokat.

Tartsatok velünk hétfőnként 20:00-tól a faklyaradio.hu oldalon. Ha pedig érdekelnek a korábbi adások, a PODCASTEK között megtalálod, de keresheted a Google Podcasts, Apple Podcasts, stb. oldalakon is, hogy csak néhányat említsek.

Bulls of Prey - Játékos, blues beütésű hard rock az első EP-n

bulls_of_prey_band.jpg
A keményebb hangzású, de dallamos rock and rollt, heavy bluest és hard rockot játszó Bulls of Prey három kislemez után elérkezettnek látta az időt, hogy egy EP formájában mutassa meg dalait a nagyközönségnek. A Believer című, öt dalos anyag digitális formában az összes stream szolgáltatónál elérhető. A kislemezt indító, korai Iron Maiden-t idéző, pörgős koncertnyitó Golden Calf-hoz klip is készült. Az EP-n helyet kapott még SIA Cheap thrills című popslágerének rock and rollos koncertfelvétele.

A zenekarról érdemes tudni, hogy Tóth Bálint László (gitár, ének) alapította 2017-ben. A csapatban a vajdasági származású Tamás Áron dobol, Zakar Zoltán basszusgitározik. A banda legújabb igazolása a tiszaújvárosi Berecz Zsolt (szólógitár), aki a csapat „leghippibb” tagja, s a zenekar legkísérletezőbb kedvű muzsikusa is egyben, így játékával tökéletesen kiegészíti Bálint gitározását. 
A zenekar dalai angol nyelven szólalnak meg és általában vagy a tipikus rock & roll életérzést közvetítik (buli, csajok, életöröm) vagy gondolatébresztő filozofikus hangulatot kölcsönöznek az egyébként erősen instrumentális alapú muzsikához.

SOFIE JELL - BEAUTY LIES IN THE EYES - PART 2. (2021)

Brazil grunge? Hm? Igazán érdekes párosításnak tűnt, amikor a ‘forgácshoz érkezett e-mailek között kutakodtam, hogy a heti rádióműsorhoz – tudjátok a Fáklya Rádión hétfő esténként egy óra rock és metal a föld alól! – kerestem zenéket.

Mivel a Sofie Jell promós levelében volt egy YouTube link is, gyorsan kattintottam. Fura élmény volt, amikor a Why? elindulása után Kurt Cobain hangja és a Nirvana dallamai köszöntek rám… Hogy is mondjam, az első gondolatom az volt, hogy minek kell egy új Nirvana? Viszont valahogy mégsem akarózott kikapcsolni, éreztem benne valami többletet. 

Az Overrated kislemezként is megjelent és amúgy az említett egyértelmű hatáson túl van benne modern rock/metal is úgy a kétezres évek elejének megfelelően.  Hallgattatta magát az EP és az említett többlet nekem a harmadik dalnál érkezett meg. A Figure Out-ban ugyanis Lucas Laudano már nem kizárólag Kurt hangján dalolt és a zene is inkább a Foo Fighters irányt vett. Az Insidead tovább hozza a FF hangulatot, meg amolyan post-grunge, amerikában alternatív rocknak nevezett irányt mutat.  

Ötödikként ott a Down, ami meg nem kicsit Chains-es kezdés után vált ilyen Godsmack-féle merengősbe. Biztos lehetne még egy csomó hasonló csapatot felsorolni. A végén azoban csak sikerül egy kis egyediséget vinni bele, azzal a különleges akusztikus gitáros résszel, amit talán a brazil vér okozhat. Az EP-t záró Wasted Days pedig olyan, mintha Cornell/Patton duett lenne valami filmzenéhez, amibe aztán a Nirvana is beszállna. Ez nem csak a hosszával lóg ki a sorból, henem talán ez a leginkább megkomponált tétele a konceptanyagnak.

Hogy mi értelme van 2021-ben ilyen anyaggal kijönni? Igazából semmi. Egyetlen oka lehet ennek és ezt a promoterük levelében tök jól megfogalmazza: “őszinte és ihletett módon idézik fel a ’90-es évek hangulatát és ezt el akarják juttatni a grunge szerelmeseinek szerte a világon”. 

Azt mondom, hajrá! Van benne lehetőség, főleg, ha kicsit töbet vinnének bele a saját egyéniségükből vagy a brazil gyökereik is megjelennének a dallamokban.

Mindenen Keresztül - Fogy a türelem teljes EP

Vége a várakozásnak, megjelent a Bojti János - ének, basszusgitár, Szatmári Gergő - gitár, Bojti Tamás - dob felállású körösladányi Mindenen Keresztül zenekar legújabb anyaga.
Az egyelőre csak a digitális szolgáltatóknál elérhető anyagra egy intro és három punkos lendületű, groove/thrash témákat itt-ott hardcore-os csordavokálokkal ötvőző dalt rögzítettek.
Az EP-n helyet kapott a tavaly már klipesített Örökkön örökké c. dal is- ami már külföldi kiadó érdeklődését is felkeltette -, de a tervek szerint hamarosan újabb videót is forgatnak. 
A számok szövegükben reflektálnak a mai kor kilátástalanságára, felteszik azokat a fontos kérdéseket, amik sokakat foglalkoztatnak. Ugyanakkor a dalokban mégis ott a reménysugár, köszönhetően a dallamos és fülbemászó refréneknek.
Az EP meghallgatható a zenekar YouTube csatornáján és a Stream oldalakon:
 
Dallista:
 1. Fogy a türelem - Intro 
 2. Örökkön örökké 
 3. Egyszer fent, egyszer lent 
 4. Újabb világ

Mit szeretnél? A válasz - szerintem - az, hogy zenélni. #3

Az előző részben ott hagytuk abba, hogy milyen a két véglet a zenekari megkeresések terén, amit a Fémforgács főszerkesztőjeként tapasztaltam. 

ff_logo.jpg

Amit érdemes észben tartani, hogy - ahogyan az álláspályázatoknál is, úgy a webzine-ekhez, a médiumokhoz (azt hiszem a hagyományos és webrádiókat is ide sorolhatjuk) érkező jelentkezések, zenekari hírek, mailek terén ugyanúgy dömping van -, tehát nem kell nagy zseninek lenni ahhoz, hogy hogy összerakd, egy-egy hírlevélre limitált idő jut. (Főleg, ha azt vesszük, hogy ritkaság, hogy ezt valaki főállásban csinálja.) Nem mondom, hogy a HR-esek kb. 8 másodperce itt is irányadó, de én például a Fémforgács levelezésének kezelése közben az évek során megtanultam gyorsan végigfutni a levelezést. Vannak kulcsfontosságú szavak, adatok, amik segítik, hogy egy zenekar nagyobb figyelmet kapjon. És ezt igenis tessék magatokra venni!

A lényeg tehát az, hogy ha egy bemutatkozó levelet küldtök (tehát vélhetően nem vagytok még annyira ismertek, hogy egyből egyértelműen beugorjon a zenekari bio- és diszkográfia, illetve napi kapcsolatban sem vagytok a médiumokkal), abban legyen azért néhány szó a zenekarról, ami felfrissíti a memóriánkat. Ezután jöhet a közölnivalótok az aktuális műről (klip, dal, lemez, koncert). Természetesen legyen mellette egy lehetőleg minél frissebb és aktuális fotó (zenekar, borító, flyer), valamint jól jön egy mellékelt zenekari biográfia, elérhetőség (mail cím a minimum), linkek (facebook, insta, YouTube, Bandcamp, stb). 

Véleményem szerint ez A MINIMUM. 

Te a zenédet akarod eljuttatni a közönséghez, ehhez segítséget (egészen pontosan a szerkesztők idejét!) kérsz. Csináld jól és nagyobb eséllyel kerülsz a hírek közé! (Persze ez sem garancia a teljes sikerre, hisz mindenki a figyelmünket akarja megszerezni, ez nyilván lehetetlen.) 

Amit én szeretek, az a jól összeállított infolap. Ez hasonlít kicsit a szakmai önéletrajzra, a lényeg, hogy felkeltse a figyelemet és áttekinthető legyen.

Tehát a cél egy PROFI HÍRLEVÉL legyen, és a webzinek szívesebben jelentetik meg híreiteket.

Ahogy írtam, az idő itt fontos tényező (több szempontból is), de most arra szeretnék bővebben kitérni, hogy a híred eljuttatásától a megjelenésig miért van jelentősége.

Miért?

Leginkább azért, mert ahogy korábban már utaltam rá, szinte mindenki hobbiból csinálja ezt. Ha tehát nem kell szerkeszteni, ha kész jól szerkesztett hírt kapunk, azt gyorsabb kezelni, nem kell IDŐT fordítani arra, hogy megszerkesszük, kiegészítsük (bio, fotó, stb.) a legrosszabb esetben átfogalmazzuk a beküldött hírt. Így tehát jóval esélyesebb, hogy megjelenik és eljut a potenciális közönséghez.

low-light-photography-of-computer-gaming-rig-set-1038916.jpg

Photo by FOX from Pexels

Miért fontos ezen kívül még, hogy egy jó hírlevéllel keresd meg a médiumokat? 
Aki ezzel foglalkozik, az vélhetően ismeri a már említett kulcsfontosságú pontokat, amik segítik, hogy a szerkesztők könnyen fel tudják használni (időtényező!), könnyen meg tudják hallgatni/nézni, stb. a beküldött anyagot. 

Ami még fontos

A végére még egy apróságnak tűnő, de szerintem nagyon is lényeges dolog, a helyesírás

Nem tud mindenki helyesen írni, ami nem baj, hiszen a szövegszerkesztőkben ott a hejesíras elenörzö, hsznaljátók! 

De félre a tréfát!
Úgy gondolom, hogy a fentieken túl egy helyesen megírt e-mailben küldött bemutatkozás akkor is nagyobb hatást érhet el, mint egy a sárgítotthoz hasonló szöveggel érkező, amit - minden bántó szándék nélkül - nem olvas az egyszeri szerkesztő olyan szívesen. 


Remélem segítettem! Ha van véleményetek, kérdésetek keressetek, kommenteljetek!
A folytatásban a promóanyag küldésről lesz néhány gondolatom.

Ilyen a Forgács Promotion szolgáltatása az ügyfelek szerint

Megkérdeztem azokat az előadókat, akikkel eddig volt szerencsém dolgozni, hogy látják a ForgácsPR tevékenységét.

Ez volt a három kérdés, amit Mészáros Róbert könyve, a LOVE BRAND FORMULA (köszönöm, nagyon jó és hasznos könyv) alapján tettem fel:

 • Miben vagyok más vagy jobb?
 • Miért szeretsz velem dolgozni?
 • Hogyan adhatok több törődést?

Először is köszönöm, hogy válaszaitokkal megtiszteltetek és segítitek, hogy még jobban odafigyelve segíthessem azt, hogy ne forgácsolódjatok szét és csak a zenélésre kelljen figyelnetek!

Így jellemezték a tevékenységem korábbi ügyfeleim:

Jakab Imi (KabinLáz)

 • Miben vagy más vagy jobb?
 • A hasonló magazinok szerkesztőivel jó a viszonyod és elég kiterjedt kapcsolati hálózattal rendelkezel. Sok cím lapul a tarsolyodban.
 • Miért szeretek veled dolgozni?
 • Az emberi oldalát nézed a dolgoknak, lelkiismeretes vagy és kedves, semmiképpen sem lekezelő vagy fölényes. Nagy figyelmet fordítasz a fejlődésre és folyamatosan kutatod az új lehetőségeket. A lehető legtöbb helyre próbálod meg eljuttatni a zenekarról szóló aktualitásokat és dalokat.
 • Hogyan adhatsz több törődést?
 • Nálunk folyamatosan maximalizálod a törődés fogalmát, szóval erre nem nagyon tudom a választ! �

ep_premier.jpg

Amang

 • Miben vagyok más vagy jobb?
 • Abban vagy jobb, hogy nem futószalagszerűen kezeled a zenei projectjeid, hanem gondoskodó precíz szakmaisággal és ami még fontosabb, bizalmi/ emberi hozzáállással. Szívügyed a Forgács s ez érződik a munkáidon.
 • Miért szeretsz velem dolgozni?
 • Könnyű veled a kapcsolatteremtés, célirányos, lényegretörő, oda-vissza lelkileg önazonos tud lenni az együttműködés.
 • Hogyan adhatok több törődést?
 • Számomra 100%-os a törődés, azaz az én produkcióm szintjéhez minden tekintetben elegendő. Gondolom, ha több megjelenést kérnék arra is nyitott lennél, persze mérlegelve a zenei stílusok Fémforgácshoz való kompatibilitását.

amang_english.jpg
T.G.Nagaarum (Nagaarum, In Vacuo)

 • Miben vagyok más vagy jobb?
 • Közvetlen és napi szintű a kapcsolat, minden lépés finomra hangolható, és bármikor van lehetőség változtatásra.
 • Miért szeretsz velem dolgozni?
 • Nagy a kapcsolati tőke, a hírek sok helyen megjelennek.
 • Hogyan adhatok több törődést?
 • Külföld felé kellene terjeszkedni szerintem, a hazai lefedettség rendben van.

naga_2020_04_25.jpg
Bede Attila (Leponexx)

"Huh. Na ez nehéz kérdés! Mert igazából te vagy az első, akit külsősként bíztunk meg promócióval.
Ez nekem is meg a többieknek is új dolog volt, mert eddig magunk próbálkoztunk ezekkel. Így viszonyítási alapunk nincs. Viszont elégedettek voltunk.
Az interjú/bemutató oldala már nagyon hiányzott, mert ugyan próbálkoztunk sok fele azzal, hogy bemutassanak minket, de eddig ez nem teljesült. A rádiós dolgok is királyak!"

leponexx_bandafoto.jpg

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Neked mi fontos a promóció során?

Mudfield - Kelet Népe (2020)

lemezismertető

Szinte napra pontosan egy évvel az első Mudfield lemez után már itt is a folytatás a Kelet Népe címet viselő album képében.  (a Fémforgácson megjelent írásom)

A szeghalmi fiatalok céltudatosan haladnak. Jól megturnéztatták a nagyszerűen sikerült Sárrét albumot a Nomad és Leanderék társaságában, ami – köszönhetőek az erős daloknak (amiknek amúgy ráadásul még mondanivalójuk is van) és a fiatalos lendületnek – jelentősen megnövelte a rajongói bázist és felértékelte a csapatot. Ehhez jön, hogy a Hear Hungary-nál láthatóan értő kezek egyengetik az útjukat. 

Nekem a Black-Out is beugrott párhuzamként és nem feltétlenül zenei szempontból, bár ha alaposan megnézzük, találhatunk közös pontokat, hasonló érzésvilágot, hangulatokat zeneileg is. Inkább arra gondolok, hogy Kowáékhoz hasonlóan hamar jelentős kiadói támogatást élvezhetnek, amit úgy tűnik, jól ki is használnak. 

Az biztos, hogy hallható a fejlődés, a csapat összeért. Ha a lemezanyagot egy szóval kellene jellemezni, akkor az egységest használnám. 

Tovább
süti beállítások módosítása